Oedeemtherapie

Bij oedeem is er sprake van een abnormale ophoping van vocht, als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan-en afvoer van vocht. Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, een zwaar gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel.

Voor wie is deze behandeling bedoeld?

De behandeling is geschikt voor iedereen die last heeft van oedeem.  Er zijn verschillende vormen van oedeem te onderscheiden. Namelijk veneus oedeem, lymfoedeem en lipoedeem, hieronder zijn deze drie vormen omschreven.

Veneus oedeem

Veneus oedeem kan ontstaan als gevolg van veneuze insufficiëntie. Dit wil zeggen dat het veneuze systeem , de oedaderen niet goed functioneren. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van trombose of een verzwakte vaatwand van de bloedvaten. Als gevolg hiervan verhoogd de druk in de aderen en wordt er vocht en eiwitten vanuit het bloedvat in het weefsel geperst. Er is dus sprake van een (tijdelijke) vergrote aanvoer van vocht.

Lymfoedeem

Lymfoedeem kan ontstaan wanneer er sprake is van een beschadiging of een fout in de aanmaak van het lymfestelsel. De transportcapaciteit van het lymfesysteem is verminderd en het vocht kan niet effectief of voldoende vervoerd en afgevoerd worden.

Lymfoedeem kan aangeboren zijn (primair lymfoedeem)of verworven als gevolg van een andere aandoening (secundair lymfoedeem). Bekende vormen van secundair lymfoedeem zijn het armlymfoedeem, bij vrouwen na een borstoperatie en okselklierdissectie en beenlymfoedeem na bijvoorbeeld een gynaecologische operatie. Patiënten die na een dergelijke operatie radiotherapie en/of chemotherapie ondergaan, hebben een grotere kans op het ontwikkelen van lymfoedeem.

Lipoedeem 

Lipoedeem betekent letterlijk een ophoping van vocht en vet. Lipoedeem is een chronische aandoening die voornamelijk bij vrouwen voorkomt. In de meeste gevallen komt lipoedeem symmetrisch voor op de heupen en benen.  Opvallend hierbij is dat de voeten slank blijven. Bij lipoedeem is het aantal vetcellen in het weefsel te groot. Omdat er niet echt sprake is van oedeem is de term lipohypertrofie meer op zijn plaats. Door het grote aantal vetcellen kan er druk ontstaan op de bloed en lymfevaten waardoor er problemen ontstaan in de aanvoer en afvoer van vocht. Daardoor kan in de loop der tijd een combinatie ontstaan van lipoedeem en lymfoedeem ook wel lymfo-lipoedeem genoemd. Vaak worden bij patiënten met lipoedeem andere klachten gezien zoals moeheid, pijn bij aanraking van de huid en snelle overbelasting. Vaak is men zich dit niet eens bewust.

Heb ik een verwijzing nodig?

Ja, indien u behandeling wenst kunt u bij uw huisarts of specialist een verwijzing voor oedeemtherapie vragen.

Waar richt oedeemtherapie zich op?

Oedeemtherapie richt zich op;

  • Het verminderen van de omvang van het oedeem
  • De progressie van het oedeem tegengaan
  • Vermijden van complicaties zoals huidproblemen
  • Verbeteren van eventuele functiestoornissen
  • Het leren omgaan met oedeem

Afhankelijk van de ernst van het oedeem wordt er door de oedeemtherapeut een passend behandelplan opgesteld. De behandeling kan bestaan uit de volgende onderdelen;

  • Manuele lymfedrainage
  • Compressietherapie (zwachtelen)
  • Oefentherapie
  • Lymftaping
  • Littekentherapie

Bij Fysiotherapie Schuilenburg wordt oedeemtherapie gegeven door Jolanda Marinissen op de locaties Schuilenburg en Kattenbroek.